Czym jest food design?
Koncepcja ta jest stosunkowo nowa, choć mocno odwołuje się do innych, znacznie dłużej od niej istniejących teorii na temat żywienia. W jej myśl próbuje się zebrać w jeden spójny system wszystkie dobre praktyki obowiązujące w całym przemyśle żywieniowym. Proces musi być kompletny od początku do końca, gdyż tylko takie całościowe potraktowanie sprawy pomoże osiągnąć zadowalający efekt finalny.
Etapy procesu food designu
Wszystko zaczyna się już w trakcie wzrostu roślin i żywienia zwierząt przeznaczonych na nasze stoły. Tylko ekologiczna, produkowana zgodnie z ściśle określonymi, wysokimi normami, żywność ma szansę na to, by znaleźć uznanie klientów. Rosnąca świadomość konsumencka rozszerzyła istnienie pojęcia ekologiczności również o postulat fair trade, oznaczający płacenie godziwych stawek rolnikom zajmującym się uprawą roślin i hodowlą zwierząt.
Kolejnym etapem jest przetwórstwo. Tutaj również spełniać należy jak najwyższe standardy. Dotyczy to przede wszystkim sposobu przetwarzania, w którym nie ma miejsca na sztuczne składniki barwiące lub konserwujące. Cały proces powinien być zgodny z normami, jakie stosuje się do zdrowej żywności. Jak najmniejsza ingerencja jest tutaj najważniejszym czynnikiem.
Angażowanie zmysłów przez żywność dotyczy również opakowania. Stworzenie takiego produktu w zgodzie z filozofią propagowaną przez coraz liczniejszych również w naszym kraju wyznawców food designu nie oznacza jedynie estetycznego wykonania, ale również używania jak najbardziej ekologicznych materiałów do produkcji.
Food design, jak wyraźnie widać z tego krótkiego opisu, nie dotyczy jedynie szefów kuchni i producentów żywności, ale dotyczy wszystkich, którzy są zorientowani na zdrowe odżywianie. Tego rodzaju sposób myślenia o jedzeniu i, szerzej, całej żywności, jest coraz popularniejszy. Przyczyną jego niewątpliwego sukcesu jest wspomniany wcześniej wzrost świadomości konsumenckiej, choć nie bez znaczenia jest również piękny wygląd i zdrowe składniki żywności przyrządzanej w zgodzie z tą filozofią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz