Człowiek nie może funkcjonować bez spożywania tłuszczu. Dostarcza on nam energii, ułatwia wchłanianie wielu składników odżywczych, witamin. Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcz jest uzależnione od wielu czynników, m.in. od płci, wieku, chorób człowieka.
Należy wyraźnie rozgraniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego od tłuszczy roślinnych. Te pierwsze jako źródło nasyconych kwasów tłuszczowych podnoszą poziom cholesterolu w organizmie, zaleca się więc ich ograniczanie w diecie, aby zapobiec tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych i przeciwdziałać miażdżycy. Tłuszcze roślinne natomiast są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są znacznie zdrowsze dla ludzkiego organizmu. Stąd obecnie duży nacisk kładzie się na jak najczęstsze zastępowanie tłuszczy zwierzęcych roślinnymi. Wyjdzie nam to na zdrowie!
Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w wielu produktach spożywczych, m.in. w rybach, owocach morza, orzechach, a także w olejach roślinnych: słonecznikowym, rzepakowym, lnianym, sojowym, z pestek dyn, awokado i innych.
Olejów roślinnych na rynku jest bardzo dużo. Które wybierać i jak się z nimi obchodzić? Oto podstawowe informacje na ten temat przykładowych trzech rodzajów:
Najpopularniejsza i najmodniejsza jest oliwa z oliwek – nazywana eliksirem długowieczności. Bogata w witaminy kwas oleinowy, przeciwdziała zakrzepom, zapobiega powstawaniu wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, reguluje trawienie, reguluje poziom cukru we krwi. Ma również zastosowania w kosmetyce. Wśród specjalistów nie ma zgody co do smażenia na oliwie z oliwek, czy jest ono zdrowe czy nie – na ten temat można znaleźć zupełnie sprzeczne opinie. Jedno jest pewne: stosowanie oliwy do skropienia sałaty, jako element winegretu jest na pewno z największą korzyścią dla nas.
Olej rzepakowy – przez wiele lat niedoceniany, a wręcz oceniany negatywnie ze względu na obecność w nim niezdrowego kwasu erukowego. Na szczęście olej rzepakowy dostępny dzisiaj na półkach sklepowych jest od niego całkowicie wolny, produkuje się go bowiem z innych odmian rzepaku. Olej rzepakowy zawiera bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe – linolowy, linolenowy, oleinowy, które wspomagają nasz układ krwionośny, pracę serca, nerek.
Olej sojowy – najmniej znany z prezentowanej trójki. Dzięki swojej zawartości, m.in. flawonoidom, lecytynie, sterolom, witaminie E ma działanie antyutleniające, łagodzi stany zapalne skóry, nawilża ją, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wątroby, reguluje przemianę materii, wzmacnia naszą odporność.
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy i sojowy to tylko przykłady zdrowych olejów roślinnych, które trzeba włączyć do swojej codziennej diety. Lista jest bardzo długa, warto więc zainteresować się alternatywnymi źródłami tłuszczu, pamiętając, że to co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie.
I jeszcze jedna ogólna zasad co do używania olejów do smażenia. Najlepiej do tego celu stosować oleje rafinowane, tłoczone na ciepło. Natomiast olejów nierafinowanych, tłoczonych na zimno można używać tylko na zimno – np. do sosów czy sałatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz