Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 26 września 2020

Dlaczego jeść owoce i warzywa?

Owoce i warzywa zajmują drugą pod względem ważności pozycję na piramidzie zdrowego odżywiania, ustępują miejsca jedynie produktom zbożowym. Oznacza to zaś tyle, że powinny być obecne w każdym spożywanym posiłku. Utrzymanie ilości spożywanych owoców i warzyw na odpowiednim poziomie nie jest zadaniem zbyt skomplikowanym, tego rodzaju produkty często idealnie pasują do wielu innych składników posiłków.

Owoce i warzywa stanowią przede wszystkim bogate źródło witamin i minerałów, jakich potrzebuje organizm do prawidłowego funkcjonowania. Kolor warzyw i owoców nie jest tutaj zupełnie bez znaczenia, najwartościowszymi są bowiem te mocno zielone, żółte i czerwone. Posiadają one bogactwo składników odżywczych w postaci witaminy A, witaminy E i witaminy C, budującej odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje.

Regularne jedzenie warzyw i owoców pomaga również na konkretne schorzenia. Pomidory, ziemniaki czy pietruszka zawierają dużo potasu, tym samym polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie. Niektóre z owoców, jak na przykład owoce cytrusowe, prawdopodobnie obniżają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe. Podobne właściwości przypisuje się również pomidorom, czosnkowi i brokułom. Dobroczynny wpływ posiada również błonnik, obecny w bardzo wielu gatunkach owoców i warzyw. Dzięki niemu obniża się poziom cholesterolu w organizmie, a tym samym poprawia działanie układu krążenia.

Właściwie skomponowana dieta odchudzająca również nie może obejść się bez warzyw i owoców. Wiele z nich posiada przede wszystkim dużo wody i mało węglowodanów, a co za tym idzie cechują się niewielką kalorycznością. Dieta urozmaicona w ten prosty sposób sprawia, że organizm dostaje wszystkie niezbędne mu do prawidłowego funkcjonowania witaminy i składniki mineralne, a przy tym mniejszą ilość kalorii. Dobieranie najbardziej odpowiednich warzyw i owoców należy przeprowadzać bardzo ostrożnie, niektóre z warzyw, głównie strączkowe, posiadają duże ilości cukru, a tym samym nie są polecane dla osób odchudzających się.

Owoce i warzywa najbardziej wartościowe pozostają w stanie surowym. Dlatego też tak istotne jest spożywanie wszelkiego rodzaju sałatek przyrządzonych ze świeżych warzyw bądź owoców. Obecnie trwające lato sprzyja jedzeniu tego rodzaju darów natury.  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz