Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 23 grudnia 2020

Jagody Goji: Cud natury

Jagody Goji a właściwie owoce kolcowoju chińskiego (Lycium chinense), bo taka jest prawdziwa nazwa tej rośliny, mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Te niepozorne owoce o słodkim lekko kwaśnym smaku były stosowane w celach zdrowotnych już w starożytnych Chinach. Wielu ludzi używa ich w leczeniu dolegliwości oczu, wątroby czy nerek.

 

Wartości odżywcze

 

Jagody Goji są dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak: witamina A, witamina B1, B2, B6, witamina C, witamina E, żelazo, cynk, wapń, potas, selen, sód, antyoksydanty. Jagody zawierają wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów. Węglowodany występujące w jagodach są węglowodanami złożonymi. Oznacza to, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi rośnie powoli.

Zanim dodasz jagody Goji do swojego jadłospisu

Zawsze skonsultuj się z dietetykiem bądź lekarzem zanim zaczniesz spożywać jagody Goji. Ich spożywania powinny unikać osoby:

  • z niskim poziomem cukru we krwi,
  • używające rozrzedzaczy krwi, takich jak warfaryna,
  • z niskim lub za wysokim ciśnieniem tętniczym,
  • mające uczulenie na owoce,

Jedna czwarta szklanki jagód Goji w 340% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Dlatego należy uważać na spożywaną ilość żeby nie doszło do zatrucia organizmu.

Korzyści zdrowotne

Wzmocnienie systemu odpornościowego i ochrona przed grypą

Wzmocnienie systemu odpornościowego i ochrona przed grypą mogą iść w parze dzięki witaminom zawartym w jagodach Goji.

Wczesne testy w laboratoriach wykazały, że jagody Goji pomagają zwiększyć skuteczność szczepień przeciwko grypie u starych myszy. Jest to ważne, ponieważ szczepionka przeciwko grypie nie zawsze zapewnia odpowiednią ochronę przed wirusem. Badania sugerują, że jagody Goji mogą zapobiec późniejszym infekcjom u osób starszych, którzy otrzymali szczepionkę przeciw grypie. Ale pamiętaj, jagody Goji nie są zastępczą ochroną przed grypą.

Lek na nadwagę

Bogaty, słodki smak jagód Goji, wraz z wysoką zawartością błonnika, może pomóc w utrzymaniu dobrego samopoczucia. Zastosuj je jako lekką przekąskę pomiędzy posiłkami. Można je dodawać do jogurtu lub sałatek w taki sam sposób jak rodzynki.

Jagody są niskokaloryczne i mają niską zawartość cukru co sprawia, że są doskonałym substytutem innych suszonych owoców o wyższej zawartości cukru. 10g jagód zawiera tylko 37 kcal!

Przeciwutleniacze dla oczu i skóry

Badania wykazały wysoki poziom przeciwutleniaczy w jagodach Goji, zwłaszcza zeaksantyny. To zeaksantyna nadaje jagodom ich jasny kolor.

Przeciwutleniacze chronią komórki przed zniszczeniem, gdy są narażone na takie elementy jak dym czy promieniowanie. Co więcej, żywność o wysokim poziomie przeciwutleniaczy jest często bogata w błonnik i ma niską zawartość niezdrowych tłuszczów.

Utrzymanie poziomu cukru we krwi

Słodkie jagody Goji mogą stać się twoim ulubionym jedzeniem, jeśli jesteś amatorem słodyczy. Jagody Goji mogą pomóc:

  • w obniżeniu poziomu cukru we krwi,
  • poprawieniu tolerancji na cukier w organizmie,
  • złagodzeniu oporność na insulinę,
  • wzmocnieniu i odbudowie komórek odpowiedzialnych za wytwarzanie insuliny.

Zwiększenie poziomu testosteronu

Jagody Goji mają długą historię związaną z życiem seksualnym. W jednym badaniu u szczurów wykazano, że jagody znacznie:

  • zwiększają ilość i ruchliwość plemników,
  • poprawiają zdolności seksualne,
  • zwiększają poziom testosteronu.

Badania sugerują, że jagody Goji mogą być alternatywą dla leków na zaburzenia erekcji, takich jak Viagra.

Czy jagody Goji można zaliczyć do grona superfood?

Niektóre firmy sprzedają jagody Goji jako superfood. Niedawne badanie porównało wyniki uczestników, którzy spożywali sok z jagód Goji codziennie przez 14 dni z tymi, którzy tego nie robili. Ludzie, którzy pili sok odnotowali wzrost:

  • siły,
  • kondycji,
  • jakości snu,
  • zdolności skupienia,
  • opanowania,
  • ogólnego samopoczucia.

Ta sama grupa wykazywała również mniejsze problemy ze zmęczeniem, stresem czy trawieniem.

Jedno z popularnych chińskich badań wykazało również, że jagody Goji mogą leczyć nowotwory. Jagody Goji zawierają składnik chemiczny zwany beta-sitosterolem, który zmniejsza wielkość komórek nowotworowych i może powodować apoptozę lub "samobójstwo komórkowe" komórek nowotworowych.

Jednak według National Health Services (NHS) w Wielkiej Brytanii badania były nieodpowiednio zaplanowane i mają niejednoznaczne wyniki. Potrzebne są dalsze badania w celu potwierdzenia korzyści zdrowotnych ze spożywania jagód Goji.

Jagody Goji w kuchni

Większość sklepów sprzedaje suszone jagody Goji w opakowaniach lub luzem. Bardzo rzadko można znaleźć je świeże. Traktuj Goji jak rodzynki lub świeże jagody. Wymieszaj je z płatkami śniadaniowymi lub jogurtem, dodaj je do smaku lub zaparz z nich pyszną herbatkę.

Jagody Goji idealnie komponują się z mięsem wieprzowym lub z indyka, dodając delikatnej słodyczy. Dodatkowo ich wysoka zawartość witaminy C pomaga wchłaniać żelazo.

Są ogólnie uważane za bezpieczne dla większości ludzi. Chociaż niektórzy ludzie zgłaszają łagodne problemy trawienne, gdy po raz pierwszy je spożywają. Może to być częstym skutkiem ubocznym. Jeśli masz jakieś przewlekłe problemy z przewodem pokarmowym, skonsultuj się z lekarzem przed użyciem jagód w swojej kuchni.

 

 

Jagody Goji są dla Ciebie dobre

Jeśli szukasz nowego i pożywnego składnika swojej diety to jagody Goji są idealnym kandydatem. Napakowane dużą ilością witamin i minerałów oraz białka mogą przyczynić się do polepszenia Twojego zdrowia. Jagody są idealnym zamiennikiem innych owoców lub jagód. W jadłospisach, które układam jako dietetyk często stosuję jagody Goji, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego warto pić herbatkę koperkową?

Herbatkę koperkową poleca się dzieciom, które ukończyły 4 miesiąc. Przeznaczona ona jest do leczenia problemów natury gastrycznej, oraz może być stosowana tak samo przez dzieci młodsze, starsze, jak i osoby dorosłe. Herbatka koperkowa należy do grupy żywności uzupełniającej.

Warto ją stosować w równej mierze co owoce, czy soki owocowe lub warzywne. Jak wiele innych naparów herbata ma sporo właściwości leczniczych lub pomagających w leczeniu.

Właściwości herbatki koperkowej

Herbatka koperkowa z dodatkiem kminku, oraz kopru włoskiego posiada szereg właściwości leczniczych i ułatwiających leczenie problemów gastrycznych.

Koper włoski pomaga w uregulowaniu problemów związanych z wypróżnianiem i trawieniem, uwalnia również od skurczy, nadmiernych gazów, odbijaniu, bólów brzucha i nudnościach. Kminek z kolei posiada właściwości ułatwiające pozbycie się dolegliwości takich jak: skurcze, zapalenia, biegunka. Herbatka koperkowa jest również moczopędna.

Składniki herbatki koperkowej

Oczywiście poza wyciągami z kopru, oraz kminku herbatka koperkowa zawiera laktozę – herbatki nie należy podawać dzieciom i osobom, które nie tolerują laktozy! Brak jest za to niepożądanych w diecie dziecka aromatów, groźnych konserwantów i zbędnych barwników. Herbatka koperkowa świetnie sprawdza się w urozmaiceniu diety dziecka. Pozwala zabezpieczyć dziecko przed wieloma niepokojącymi objawami żołądkowymi, oraz przyspiesza leczenie dolegliwości.

Dodanie herbatki koperkowej do nawyków żywieniowych pozwala uniknąć mamom i dzieciom wielu nieprzyjemnych problemów. Napar z herbatki koperkowej jest na dodatek smacznay, łatwo gasi pragnienie i uspokaja. Działanie laktozy wzbogaca florę przewodu pokarmowego i ułatwia wchłanianie wapnia. Herbatka jest doskonałym pomysłem na częste bóle brzucha, czy nudności.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowie w 5 kolorach

Warzywa i owoce różnią się, niekiedy, diametralnie pod względem wyglądu, smaku i koloru. Wszystkie te cechy wykorzystujemy dla urozmaicenia naszych dań, ale czy zastanawialiście się kiedyś nad znaczeniem poszczególnych kolorów warzyw i owoców? Czy ta różnorodność barw to tylko wybryk natury - tak dla urozmaicenia?

Otóż nie. Zarówno smak, jak i kolor danego produktu świadczy o jego składzie, a więc i właściwościach. Podstawą dobrego odżywiania jest różnorodność, a żeby zachować różnorodność, należy sięgać po wszystko, co oferuje nam natura. W tym właśnie najbardziej pomocne są kolory poszczególnych pokarmów - to wyraźny sygnał na temat tego, jak działa dany owoc lub warzywo i jak może nam pomóc. Powinniśmy świadomie stosować w naszej diecie wszystkie kolory, by dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego co potrzebne - lub by uzupełnić to, czego nam akurat brakuje.

KOLORY

W największym uproszczeniu, poszczególne kolory warzyw i owoców wykazują działanie:

CZERWONE (pomidory, czerwona papryka, truskawki, itp.) - poprawiają pracę serca i układu krążenia

FIOLETOWE (winogrona, jagody, bakłażan, itp.) - wpływają na naszą długowieczność
ZIELONE
 (seler, warzywa liściaste, zielona papryka, itp.) - odtruwają organizm

BIAŁE/BRĄZOWE (czosnek, cebula, kalafior, itp.) - wspomagają system immunologiczny, działają przeciwzapalnie

ŻÓŁTE/POMARAŃCZOWE (banan, cytryna, pomarańcze, dynia, itp.) - poprawiają stan skóry, działają antynowotworowo

CZERWONY

pomidorSKŁADNIKI ODŻYWCZE: Likopen, antyoksydanty, potas, błonnik, witaminy A, C, K, B6

DZIAŁANIE: Obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Przyspieszają zrastanie się tkanek przy w stanach zapalnych stawów. Wspomagają układ immunologiczny oraz krążenia. Likopen wykazuje silnie działanie antynowotworowe.

WARZYWA: buraki, czerwona papryka, czerwone papryczki chilli, czerwona cebula, czerwone ziemniaki, rabarbar, radicchio, rzodkiewki, pomidory

OWOCE: arbuz, czerwony/różowy grejpfrut, czerwone jabłka, czerwone winogrona, czerwone gruszki, granaty, guawa, krwiste pomarańcze, maliny, truskawki, papaja,  wiśnie, żurawina.

NIEBIESKI/FIOLETOWY

SKŁADNIKI ODŻYWCZE: błonnik, witamina C, antyoksydanty i antocyjany luteina, resweratrol, fenole, flawonoidy

borówki

DZIAŁANIE: Wspomagają pracę 

mózgu, układ pokarmowy i moczowy. Obniżają poziom złego cholesterolu. Poprawiają aktywność układu immunologicznego, zwiększają wchłanianie wapnia i innych minerałów, działają przeciwzapalnie i antynowotworowo. Antocyjany wpływają na wygląd naszej skóry oraz wzrok.

WARZYWA:  bakłażan, czerwona kapusta, fioletowa cykoria, fioletowe ziemniaki, fioletowe szparagi, fioletowe marchewki, skorzonera

OWOCE: czarne porzeczki, czarny bez, fioletowe figi, granaty,  jeżyny, jagody, rodzyn ki suszone śliwki, śliwki, winogrona

ZIELONY

sałataSKŁADNIKI ODŻYWCZE: chlorofil, błonnik, wapń, kwas foliowy, potas, witaminy A,C,  E, luteina, indolo-3-karbinol

DZIAŁANIE: Luteina wpływa pozytywnie na stan siatkówki oka. Indolo-3 karbinol w zielonych warzywach (brukselka, brokuł, kapusta) działa przeciwnowotworowo. Chlorofil wspomaga trawienie oraz odtruwa organizm i obniża ciśnienie krwi. Te Warzywa i owoce poprawiają również gojenie się ran i pozytywnie wpływają na stan dziąseł. 

WARZYWA: brokuły, brukselka, cukinia, cykoria, groszek, groszek cukrowy, kapusta pekińska, karczochy, kolczoch jadalny, ogórek, okra, por, rapini, rukola, rzeżucha, sałata, seler, szpinak, szparagi, warzywa liściaste, zielony kalafior, zielona fasola, zielona kapusta, zielona cebula,  zielona papryka.

OWOCE: awokado, kiwi, limonka, melon miodowy, zielone jabłka, zielone gruszki, zielone winogrona.

BIAŁY/BRĄZOWY

czosnekSKŁADNIKI ODŻYWCZE: EGCG, SDG, beta-glukan, lignany, allicyny, kwercetyna, indole, glukozynolany, siarka

DZIAŁANIE: Poprawiają pracę układu immunologicznego, wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.  Zwalczają raka i choroby serca. Aktywizują limfocyty T i B, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka układu hormonalnego, raka piersi i gruczołu krokowego. Siarka reguluje poziom cholesterolu oraz wpływa na kondycję skóry i włosów.

WARZYWA: biała kukurydzacebula, czosnek, grzyby, kalafior, kapusta, Jicama (kłębian kątowaty), pasternak, rzepa, szalotka, topinambur, ziemniaki

OWOCE: banany, białe nektarynki, białe brzoskwinie, brązowe gruszki, daktyle, imbir, śliwki

ŻÓŁTY/POMARAŃCZOWY

pomarańczaSKŁADNIKI ODŻYWCZE: alfa-karoten, beta-karoten, beta kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna, esperydyna, witamina A i C

DZIAŁANIE: Obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Stymulują wytwarzanie kolagenu, poprawiając stan zdrowia stawów. Witamina C w cytrusach zwalcza szkodliwe wolne rodniki. Karoten chroni nas przed szkodliwymi promieniami słonecznymi oraz wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także poprawia wzrok.

WARZYWA: bataty, brukiew, dynia, kukurydza, marchew, żółte buraki, żółta papryka, żółte ziemniaki, żółta cukinia, żółty pomidory,

OWOCE: ananas, brzoskwinie, cytryna, grejpfrut, mango, melon cantaloupe, miechunka peruwiańska, morele, mandarynki, nektarynki, papaja, persymona, pomarańcze, złote kiwi, żółte jabłka, żółte figi, żółte gruszki, żółty arbuz


NA ZDROWIE

Teraz już wiecie jak dobierać kolory żeby wprowadzić do organizmu równowagę. Dla małego podsumowania, pamiętajcie proszę o tych czterech, najważniejszych zasadach, żeby w tych trudnych czasach, jak najdłużej zachować pełnię zdrowia.

JEDZMY TO, CO BLISKIE NATURY

Mamy wystarczająco dużo chemii w naszym pożywieniu - nie musimy jeszcze świadomie po nią sięgać. Według różnych badań, ok. 80% naszego pożywienia zawiera środki chemiczne, które wydłużają termin przydatności pożywienia, automatycznie zabierając z niego wszystko co żywe (i może zgnić, spleśnieć, itp.). Znacie eksperyment z hamburgerem znanej sieciówki? Sprawdzano jak dużo czasu zajmie takiemu hamburgerowi zgnicie czy spleśnienie. Po roku(!) nic się nie stało - stwardniał na kamień, ale żadne robactwo się go nie chwyciło! Podobnie, wykazano, iż pozbycie się z organizmu utwardzanych tłuszczy używanych do produkcji frytek, zajmuje aż 212 dni (7 miesięcy!). Nagromadzenie tych tłuszczów prowadzi do powstawania stanów zapalnych, bólu i różnych jednostek chorobowych.

JEDZMY TO, CO BYŁO DOSTĘPNE TYSIĄCE LAT TEMU

Jedzmy jak nasi przodkowie... i czytajmy etykiety! Korzystajmy z piramidy żywienia, unikajmy cukrów rafinowanych i węglowodanów prostych. Jak najmniej produktów przetworzonych - są pozbawione większości składników odżywczych i czynią więcej szkody niż pożytku.

 JEDZMY KOLOROWO

Jedzmy produkty, które mają życie, kolor i teksturę. Im więcej kolory - tym lepiej. Jedzmy skórki (oczywiście umyte, wyszorowane, sparzone), jedzmy nasiona, jedzmy różnorodnie. Mieszajmy na talerzu i pobudzajmy nasze kubki smakowe na wszystkie możliwe sposoby.

JEDZMY POWOLI

Powolne jedzenie działa na korzyść naszego zdrowia. Jest niezwykle istotne, ponieważ to w jamie ustnej odbywa się pierwszy, ważny etap trawienia. Jedzenie jest rozbijane dla łatwiejszego przyswojenia. Małe kęsy i spokojne jedzenie sprzyja chudnięciu! Celebrujmy nasze posiłki również dla efektu psychologicznego. Zadbajmy o estetykę, zapewnijmy sobie czas na jedzenie - spokojnie, ciesząc się każdym kęsem. Kolory, smaki, aromaty - tak, jedzenie to nasze paliwo, ale może też być pokarmem dla naszych zmysłów, chwilą rozkoszy po ciężkim dniu (albo w przerwie).

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest interesujący, podziel się nim z innymi, korzystając z przycisków mediów społecznościowych pod tekstem. Jeśli nie chcesz się dzielić, może przynajmniej go polubisz? 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

5 zasad zdrowego odżywiania

Jedzenie ma wpływ na cały nasz organizm. Oddziałuje na nasze zdrowie, odporność, samopoczucie, a także wygląd skóry, włosów czy paznokci.

Każdy z nas ma czasem chęć na smażone frytki czy pizzę z podwójną porcją sera, jednak warto traktować je jako „odstępstwo od normy”, a nie nasz codzienny jadłospis. Podpowiadamy, jak jeść zdrowo i urozmaicić posiłki!

 1. Produkty spożywcze

Niezależnie od tego co gotujemy, aby potrawa była naprawdę smaczna, powinna być przyrządzona ze świeżych, dobrej jakości produktów. Warzywa i owoce możemy kupować na lokalnych bazarach. Ekologiczną żywność dostaniemy także w niektórych supermarketach, a także sklepach internetowych, takich jak Piotr i Paweł lub Frisco. Opinie na ich temat znajdziemy w mediach społecznościowych i na forach.

Kilkoro modnych blogerów opisało swoje doświadczenia podczas robienia zakupów w różnych sklepach. Brali pod uwagę przede wszystkim jakość produktów. Dużą uwagę przyciągnął sklep Piotr i Paweł oraz Frisco. Opinie były też korzystne dla Tesco.

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na zakupy w Auchan, Leclerc, czy Frisco, opinie internautów mogą być dobrą wskazówką. Warto się z nimi zapoznać, zanim zdecydujemy się na zakupy.

 2. Częstotliwość jedzenia

Jedzmy mało, ale często. Powinniśmy spożywać posiłki 5 razy dziennie, w odstępach około 3 godzin. Nie należy jeść bezpośrednio przed snem. Nie zapominajmy, że soki owocowe, przekąski, a nawet herbata z dużą ilością cukru to także posiłki!

 3. Przygotowywanie posiłku

Sposób przygotowywania jedzenia ma duże znaczenie. Unikajmy smażenia. Gotujmy na parze, używajmy grilla i pieczmy. Jeśli smażymy, używajmy zdrowych i świeżych olejów. Nasz obiadowy talerz powinien być w połowie zajęty przez jarzyny, w 25% przez mięso lub rybę i kolejnych 25% przez ryż lub kaszę.

 4. Co jeść?

Unikajmy podjadania między posiłkami. Jeśli już potrzebujemy przekąski, niezdrowe chipsy zastąpmy orzechami, suszonymi owocami lub świeżą marchewką. Zamiast mlecznej czekolady, sięgnijmy po gorzką. Wybierajmy chude mięso, ryby, dużą ilość warzyw i owoców, chudy nabiał i pamiętajmy o wypijaniu odpowiedniej ilości wody każdego dnia.

 5. Food porn

W erze food porn możemy z łatwością znaleźć szereg wybornych potraw, które jednocześnie będą lekkie, apetyczne i wyjątkowo smaczne. Warto bawić się w smakosza! Czerpmy inspiracje z blogów kulinarnych i śledźmy nowinki gastronomiczne. Warto wzbogacać naszą dietę o nowe, ciekawe składniki. Sprawmy, aby nasze talerze wyglądały atrakcyjnie i kolorowo. Sałatkę możemy na przykład posypać zdrowymi owocami granatu lub ziarnami chia, a talerz przystroić jadalnymi kwiatami.

Zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne, monotonne lub niesmaczne. Jeśli zmienimy swoje podejście i niektóre nawyki, może się okazać, że zdrowa żywność będzie smakowała nam równie dobrze, jak ulubione frytki lub pizza.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Słodko i zdrowo - poznajcie Erytrytol!

Starając odżywiać się zdrowo najczęściej podświadomie po za zmianą spożywanych produktów myślimy o ograniczeniu słodkich rzeczy w naszej diecie - w tym ograniczeniu słodzenia kawy, herbaty i innych produktów, w których stosujemy cukier biały- sacharozę. W artykule tym przedstawiam zdrowy i naturalny środek słodzący jakim jest Erytrytol.

Słodki smak kojarzony jest od najmłodszych lat- wtedy to otrzymywaliśmy go wraz z mlekiem matki. Zazwyczaj kojarzony jest bezpieczeństwem oraz dobrym smakiem. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele zamienników dla sacharozy zarówno naturalnych jak: stewia, ksylitol czy erytrytol oraz słodzików sztucznych jak: aspartam. Chcąc odżywiać się zdrowo odradza się stosowania słodzików sztucznych.

Stewia jest środkiem wpływającym na insulinę, dlatego szczególnie polecana jest do stosowania po treningu. Natomiast ksylitol oraz erytrytol można spokojnie stosować w trakcie innych posiłków.

Na szczególną uwagę zasługuje erytrytol, który jest środkiem należącym do grupy polioli - alkoholi polihydroksylowych - podobnie jak ksylitol. Poliole stosowane są do zastąpienia słodkiego smaku cukru. Erytrytol w grupie tej jest niezastąpiony. Indeks glikemiczny wynoszący ZERO oraz bardzo niski indeks insulinowy powoduje, że nie podnosi poziomu cukru oraz nie powoduje reakcji insulinowej, dlatego jest szczególnie polecany osobom z cukrzycą, chorobami układu pokarmowego, przerośniętą candidą oraz w okresie redukcji.

Sporą zaletą erytrytolu jest jego nie trawienie przez ludzki organizm- wychodzi w niezmienionej formie i jest całkowicie wydalany. Praktycznie nie przechodzi do jelita grubego- w 90% zostaje wchłaniany do krwi, gdzie następnie w niezmienionej formie wydalany jest przez nerki wraz z moczem.

Do zalet erytrytolu należy również brak wpływu na zdrowie zębów, nie podrażnia jelit, nie wywołuje efektu przeczyszczenia - jak ksylitol. Spowalnia negatywne działania wolnych rodników oraz wykazuje on działania antyoksydacyjne co opóźnia proces starzenia się.

Erytrytol ma około 70% słodkości cukru białego, dlatego należy stosować go w większych ilościach w porównaniu do zwykłego cukru. Sposób stosowania erytrytolu jest identyczny jak zwykłego cukru- można go używać do do słodzenia kawy, herbaty, zimnych napojów, wypieków i do gotowania.

Działanie erytrytolu ma wiele pozytywnych działań na ludzki organizm, a co najważniejsze nie posiada negatywnych cech sacharozy. Polecamy ten środek każdemu, komu zależy na zdrowym odżywianiu się oraz osobom z cukrzycą i innymi schorzeniami wymienionymi powyżej.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.