Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 3 lipca 2021

Historia powstania cukru z buraków

Cukier buraczany jest dziś tak powszechny na naszych stołach, że nie zwracamy na niego większej uwagi. Niemniej jednak historia powstania cukru z buraków jest naprawdę niezwykle interesująca. Tym bardziej, że wydarzyła się na terenie dzisiejszej Polski, w pobliżu Wrocławia.

Już od XVI wieku próbowano opracować skuteczny sposób na pozyskiwanie cukru z warzyw bulwiastych. Kilka z takich prób, przeprowadzanych głównie we Francji, zakończyło się pewnymi sukcesami, nie zostały jednak podjęte żadne dalsze kroki w celu upowszechnienia tego procesu produkcyjnego na większą, przemysłową skalę. Dopiero w 1786 roku francuski uczony mieszkający w Berlinie, Franz Karl Achard, opracował rzeczywiście skuteczną metodę pozyskiwania cukru z buraków, korzystając z doświadczeń swoich poprzedników. W specjalnie przygotowanym ogrodzie eksperymentował on z wieloma odmianami, stopniowo dochodząc do wyboru tych najbardziej wydajnych, o największej zawartości cukru. Wszystkie te badania prowadzone przez uczonego wiązały się z zamiarem przyszłego upowszechnienia i umasowienia produkcji cukru z buraków.

W 1801 roku Achard, przy pomocy środków pozyskanych od niemieckiego cesarza Fryderyka Wilhelma III, zbudował pierwszą na świecie cukrownię. Ta niewielkich rozmiarów fabryczka położona była w niewielkiej miejscowości Kowary, leżącej koło Wołowa na terenie dzisiejszego województwa dolnośląskiego. Niestety, budynek nie zachował się do naszych czasów, gdyż spłonął w roku 1945 i nie został już odbudowany. Ruiny można podziwiać do dziś. Miejsce po dawnej cukrowni łatwo jest odnaleźć, gdyż znajduje się w nim pamiątkowa tablica, upamiętniająca to historyczne wydarzenie.

Z całą pewnością można mówić o tym, że w rozpowszechnieniu produkcji cukru z buraka cukrowego najbardziej przysłużyły się wojny napoleońskie. Blokada kontynentalna, zarządzona przez francuskiego cesarza, znacznie utrudniła dostęp do cukru otrzymywanego z trzciny cukrowej. W ten sposób szybko wzrosło zainteresowanie nowym produktem, mogącym wypełnić lukę powstałą na rynku. Wkrótce kolejne cukrownie powstały we Francji, w Prusach i w Rosji, a cukier stał się coraz powszechniejszym towarem. W ciągu XIX wieku jego produkcja rozpoczęła odbywać się na skalę przemysłową. Dziś jest ogólnie dostępny i stanowi jeden z niezbędnych produktów w naszej kuchni, bez którego właściwie nie wyobrażamy sobie życia. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Majówka - jak tanio zrobić zakupy?

Maj zbliża się wielkimi krokami, a kolejne sklepy już teraz informują nas o tym, że sezon grillowy można uznać za otwarty. Zdecydowana większość z nas jest daleka od tego, aby smucić się z tego powodu zwłaszcza, że majówka jest czasem odpoczynku i niczym nieskrępowanej integracji z członkami bliższej i dalszej rodziny.

I jeśli coś spędza nam mimo wszystko sen z powiek, tym czymś jest koszt drobnych przyjemności, majówkowe zakupy potrafią być bowiem zaskakująco drogie. Na szczęście, nie mówimy tu wcale o regule, od której nie ma wyjątków, a obniżenie ich kosztu nie jest wcale niemożliwe.

Wszystko zaczyna się od dobrego planu 
Kiedy wydajemy najwięcej? Odpowiedź na tak postawione pytanie nie jest trudna, nie od dziś wiadomo bowiem, że dzieje się tak przede wszystkim wówczas, gdy kupujemy w sposób niekontrolowany. Gdy pojawiamy się w sklepie bez konkretnego planu, wszystko jawi nam się jako rozwiązanie wyjątkowo atrakcyjne i warte polecenia. Nie mamy wątpliwości, co do tego, że każdy produkt zasługuje na to, aby go wybrać, jeśli więc dochodzi nawet do otrzeźwienia, następuje ono przede wszystkim wówczas, gdy znajdujemy się już w kasie i przystępujemy do regulowania rachunków. Nietrudno się domyślić, że jest już wtedy nieco za późno. Choć więc chodzenie po sklepu z kartką z wytycznymi nie zawsze kojarzy się najlepiej, przed majówkowymi zakupami warto pomyśleć o takim rozwiązaniu.

W świecie promocji
Każdy sklep stara się zachęcić nas do korzystania z dostępnej w nim oferty organizując liczne promocje. Zazwyczaj podchodzimy do nich z dużą ostrożnością, okazuje się bowiem, że przyczyniają się one do wzrostu, a nie spadku kosztów naszych zakupów. Przed majówką można jednak obrócić je na naszą korzyść zwłaszcza, że promocyjne cent dotyczą na ogół niezbędnego nam asortymentu. Dobrym pomysłem jest więc podzielenie zakupów na kilka etapów i odwiedzenie nie jednego, ale kilku sklepów. Umiejętnie korzystając z ofert promocyjnych możemy sporo zaoszczędzić nie tracąc wcale na jakości wybieranych przez nas produktów.

Weekend majowy to świetny czas, podczas którego można naprawdę odpocząć, nie tracąc przy tym zbyt wielu pieniędzy. Wcale nie musimy wyjeżdżać i spędzić czas w ogrodzie czy na działce. Jedzenie, które przygotowaliśmy na grilla i tak musielibyśmy przygotować tylko w innej formie - na świeżym powietrzu, w gronie znajomych i rodziny będzie nam jednak smakowało bardziej. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że pogoda dopisze.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe i niezdrowe strony przekąsek oraz ich rodzaje

Przekąska to porcja żywności zazwyczaj mniejsza niż regularny posiłek spożywana pomiędzy posiłkami. Ma ona różną formę: może być pakowana jak i przetworzona z innych produktów, a także zrobiona ze świeżych składników, które posiadamy w domu. Sami dokonujemy świadomego lub też mniej świadomego wyboru spożywania zdrowych lub niezdrowych przekąsek.

Tradycyjnie przekąski podawane na zimno lub ciepło wytwarza się ze składników, powszechnie dostępnych w domach. Często są to wszelkiego rodzaju wędliny, kanapki, orzechy czy owoce. Napoje, takie jak kawa, nie są na ogół uznawane za przekąski chociaż mogą być spożywane razem z nimi. Napój może być uznany za przekąskę, jeśli ma zasadniczy element żywności np. koktajle lub jogurty owocowe.

Pakowane przekąski stały się znaczącym biznesem dzięki rozpowszechnieniu ich w sklepach. Są one zwykle w małych przenośnych opakowaniach, które szybko można skonsumować i satysfakcjonują swym smakiem. Często jednak zawierają znaczne ilości substancji słodzących czy środków konserwujących. Do tego typu przekąsek można zaliczyć np. czekolady, orzeszki ziemne czy chipsy.

Odżywcze obawy
Przekąski są często subiektywnie sklasyfikowane jako fast foody, ponieważ zazwyczaj mają mało lub wręcz nie posiadają wczale wartości odżywczych i nie są postrzegane jako wkład do ogólnego stanu zdrowia i odżywiania. Z
rosnących obaw dotyczących diety, kontroli wagi i ogólnego stanu zdrowia organy rządowe, takie jak np. Health Canada zachęcają ludzi do dokonywania świadomego wyboru i zachęcają do spożywania więcej zdrowych, naturalnych przekąsek - takich jak owoce, warzywa, orzechy i ziarna zbóż - unikając wysokokalorycznych przekąsek o niskich wartościach odżywczych.

Zdrowe i niezdrowe przekąski
Ludzie na ogół uważają, że to, czy przekąska jest zdrowa czy nie opiera się na jej zawartości kalorii i tłuszczu. Jest to jednak tylko jedno z kryteriów odróżnienia przekąski zdrowej od niezdrowej.
Za niezdrowe przekąski uważa się również te, które są podjadane w skutek jakiś doznanych emocji czy też jedzenie dla wygody i ich dostępności. Emocjonalne jedzenie pojawia się, gdy ludzie używają jedzenia do radzenia sobie z przeżywanymi emocjami w tym nudy, miłości, frustracji, stresu i łagodnym stanem depresji. Jedzenie dla wygody występuje, gdy ludzie wybierają na przekąskę produkt o wysokiej wartości energetycznej, który jest łatwo dostępny. Te produkty są to przekąski wysokokaloryczne, które zawierają dużo tłuszczy oraz soli.
Za zdrowe przekąski uważa się natomiast te, które posiadają pięć następujących cech: adekwatność, równowaga, kontrola kalorii, umiar i różnorodność.
Adekwatność to jedzenie takich przekąsek, które mają odpowiednią ilość składników odżywczych, błonnika i energii na dobę.
Równowaga nie wymaga wybrania konkretnej grupy składników odżywczych, ale wymaga zapewnienia wystarczającej ilości wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Kontrola kalorii jest to ilość żywności niezbędna do utrzymania zdrowej wagi.
Umiar pociąga za sobą ograniczenie spożycia tłuszczów, cukrów i soli, bez całkowitej powściągliwości.
Różnorodność w diecie powoduje wzrost adekwatności i pomaga sprawić, że odżywianie staje się bardziej przyjemnym doświadczeniem, gdyż jedzenie jest urozmaicone, nie je się wciąz tego samego.

Słodkie przekąski
Gotowane i smażone ciasto w różnych formach.
Bonda - jest to przekąska pochodząca z Indii Południowych. Są to słodkie oraz pikantne kulki z startych ziemniaków ub innych warzyw np. marchewki zamoczone w cieście i smażone na oleju.
Cokodok - przysmak z Malezji. Jest to usmażony tradycyjny placek wykonany z mąki i banana.
Krepy - Bretania, Francja. Rodzaj bardzo cienkiego naleśnika, zazwyczaj wykonanego z mąki pszennej lub gryczanej.
Pączek - popularny w wielu częściach świata. Jest to smażone na głębokim oleju ciasto. W Polsce popularne są pączki nadziewane marmoladą, konfiturami lub budyniem.
Słodycze.
Landrynki, lizaki, czekolada, żelki, nugat, marcepan, ptasie mleczko, puding, lody i wiele innych.
Ciasteczka.
Chebakia - przekąska marokańska. Jest to smażone ciasteczko sezamowe pokryte miodem, które zazwyczaj ma kształt kwiatka.
Krakersy - wynalezione z New Jersey.
Herbatniki owsiane - ciasto przygotowywane jest z płatków owsianych z dodatkiem np. rodzynek, wiórków kokosowych.
Ciasteczka z masła orzechoewgo - popularne w Stanach Zjednoczonych. Jego głównym składnikiem jast masło orzechowe.
Napoje.
Milkshake, kefir, soki, koktajle owocowe i inne.

Naturalne przekąski
Owoce takie jak np. banany, jabłka, winogrona, śliwki, kiwi, pomarańcze.
Nasiona, orzechy np. pistacje, popcorn, orzeszki ziemne, migdały, orzechy nerkowca, słonecznik.

Warzywa np. seler, papryka, marchewka.


Przekąski przygotowywane w domu
Wszelkiego rodzaju przyjęcia urodzinowe, imieninowe czy święta nie mogą się obejść bez  szybkich do wykonania przystawek. Serwowane są zatem wszelkiego rodzaju przekąski na zimno lub ciepło. Od tego jakich produktów się używa zależy czy są one zdrowe czy też nie. Do przekąsek wykonanych w domu należą min. koreczki np. serowe, galaty, faszerowane jajka czy warzywa, wszelkiego rodzaju pasty np. z ryb wędzonych i wiele innych.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak umówić się z firmą cateringową?

Organizacji imprezy firmowej to nie fraszka. Nie można zawieść nadziei współpracowników i szefa. Udało mi się to trudne zadanie, choć nie było łatwo. Jak to zrobiłem? Za pomocą kartki papieru. Ta bitwa jest do wygrania.

Sytuacja była trudna, prawie tak beznadziejna jak wojna obronna Polski w 1939 roku. Dostałem polecenie zorganizowania przyjęcia firmowego. Problem w tym, że na gotowaniu nie znam się wcale, nie gotuję w domu, jem na mieście lub odgrzewam dania gotowe. Unikam rodzinnych przyjęć i w sumie nie jestem skoncentrowany na tym, co jem. Dla mnie to jedynie przykry obowiązek. Szefowej jednak tak nie powiem, lubię swoją pracę i chciałbym ją utrzymać. Polecenie służbowe to w końcu prawie jak rozkaz w wojsku.

Od czego zacząć? Od wyszukiwarki, oczywiście. Szukam i szukam, im więcej znajduję tym mniej wiem. Potrzebuję pomocy, szukam więc dalej. Znajduję wreszcie jakieś fora, polecenia lub też ostrzeżenia przed firmami. W końcu wiem, że nic nie wiem. Okazuje się, że brak mi przede wszystkim planu. Bez tego ani rusz. Wracam zatem do XX wieku, sięgam po kartkę papieru. Zaczynam pracować od początku. Tworzę listę, solennie sobie obiecując, że będę jej przestrzegał bardziej niż noworocznych postanowień.

Wybór firmy jest rzeczą prostszą niż się okazało. O czym jednak mam mówić do ludzi w tej firmie? Muszę wiedzieć kilka podstawowych rzeczy. Oto czego zdołałem się nauczyć.

Po pierwsze – pora przyjęcia i czas jego trwania. Wbrew pozorom to najważniejsze czynniki. To wiedza konieczna, bo od niej zależą wszelkie inne. Pora i czas determinują wybór określonego menu w stopniu najwyższym. Co innego jemy w południe, popołudniu i późnym wieczorem. Nie ma też wielkiego sensu zamawianie pięciu dań na godzinne party zwołane z okazji pobicia kolejnego rekordu sprzedaży.

Po drugie – liczba osób. Rzecz oczywista, płacę za każdą osobę.

Po trzecie – ewentualne diety i nawyki żywieniowe gości. Ten punkt nie zawsze jest możliwy do zrealizowania, bo mogą się zdarzyć kontrahenci, z którymi nie mieliśmy wcześniej do czynienia. Jestem w sytuacji komfortowej, wystarczy rozesłać firmowego maila. Przechodzę dalej.

Po czwarte – obsługa. Tutaj musimy zdecydować czy wolimy szwedzki stół czy może jednak potrzebujemy obsługi. Ten punkt zależy oczywiście od punktu pierwszego.

Po piąte – alkohol. Napoje wyskokowe również są delikatną kwestią, znowu wracamy do tego, jaki charakter ma mieć impreza. Jeśli decydujemy się na alkohole, tańszą opcją są zakupy na własną rękę. W tej sytuacji tematu z firmą cateringową nie poruszamy.

Teraz tylko powrót do szefowej, rozmowa wyjaśniająca wszelkie podpunkty (w końcu to płaci firma, czyli ona, a budżety prywatnych spółek nie są z gumy, w przeciwieństwie do tych kierowanych przez polityków) i jestem gotowy na spotkanie z kimś od cateringu. Uff, to nie było wcale takie trudne. Może następnym razem znowu podejmę się tej misji? Wdzięczność szefowej jest wszak bezcenna.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Olej rzepakowy czy oliwa? Co wybrać?

Tłuszcz to niezbędny składnik wielu potraw. Miłośnicy tłustego jedzenia z przekorą mawiają, że to on nadaje smak i aromat potrawom, któremu nigdy nie dorówna jedzenie z parowaru. Dlatego warto zastanowić się, który tłuszcz jest zdrowszy dla naszego organizmu. Uwielbiana w Italii - oliwa z oliwek czy rzepakowy olej?

Aby rozwiać wątpliwości warto dokładnie przyjrzeć się temu, w jaki sposób wpływają na nas oba tłuszcze, odrzucając żywieniowe mity.

Włoski rarytas, czyli oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek od dawna święci triumfy na włoskich talerzach. Niemalże uwielbiana tak samo jak pasty, jest nie tylko dodatkiem do potraw, ale czasami sama stanowi główny składnik dania. Z dodatkiem czosnku lub bagietki smakuje wybornie.

Tłuszcz uzyskuje się podczas tłoczenia oliwek. Narodowy przysmak Włochów ma zielonkawy kolor oraz delikatny, wyczuwalny aromat. Jej smak zależy od metody tłoczenia. Oliwę najwyższej jakości (extra virgin) uzyskuje się z pierwszego tłoczenia dojrzałych oliwek. Jest stosowana wyłącznie do sałatek i potraw na zimno. Bardziej wyrazista w smaku jest oliwa z drugiego tłoczenia, którą można używać do smażenia, jak i gotowania. Jej zwolennicy podkreślają nie tylko niebywały smak, jaki nadaje potrawom, ale również walory zdrowotne. To właśnie w państwach basenu morza śródziemnomorskiego jest najmniejszy wskaźnik zachorowań na choroby układu krążenia i nowotwory.  Zawarte w oliwie – kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwas linolowy i oleinowy są składnikami  grupy Omega  03. Zmniejszają one ryzyko zachorowalności na chorobę wieńcową czy miażdżycę. Korzystny wpływ na pracę naczyń krwionośnych chroni organizm przed chorobą nadciśnieniową.

„Oliwa północy”, czyli olej rzepakowy

Jeden z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych, który możemy spotkać w Północnej Europie. Nadaje się zarówno do smażenia, jak i gotowania. Niedoceniany olej rzepakowy jako jedyny nie wydziela toksyn podczas smażenia.  Zawiera również zdrowe jednonienasycone kwasy Omega-6 oraz Omega-3, które korzystnie wpływają na organizm. Choć niewiele osób o tym wie, zawartość zdrowych tłuszczów 10-krotnie przekracza dawkę zawartą w oliwie z oliwek. Olej rzepakowy posiada również 2-krotnie niższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Biorąc pod uwagę właściwości obu produktów olej roślinny wpływa korzystniej na zdrowie człowieka, niż popularna oliwa z oliwek. Nie warto sugerować się niższą ceną, która nie przekłada się na jakość, ani korzyści zdrowotne. Chcąc skutecznie przeciwdziałać chorobom serca warto wybrać olej rzepakowy jako składnik zbilansowanej diety.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.