Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Ochrona środowiska w kontekście diety

Energia - podstawa wszechrzeczy. W zasadzie całą "ekonomię ekologii" można oprzeć na energii. Im mniej energii jakiś proces zużywa, tym bardziej jest ekologiczny.

Ponieważ rozważymy sprawę z punktu widzenia diety, jaką jest wegetarianizm, pora odpowiedzieć sobie na pytanie - ile jej "idzie" na produkcję mięsa?

Oczywista rzecz - rośliny, którymi trzeba zwierzęta karmić. Co najmniej 5 krotnie tyle białka, wiec na kg wieprzowiny ponad 5kg wysokobiałkowego ziarna, np soi. Pole soi trzeba zaorać, soję trzeba zebrać, przewieźć, konserwować, potem przetworzyć. Wszystkie maszyny do produkcji tego ziarna, nawet głupi ciągnij do zaorania pola - ich by nie było, gdyby nie potrzeba produkcji tak dużej ilości. Ile energii trzeba do wyprodukowania traktoru? Wydobyć rudę żelaza, wytopić, przewieźć, zrobić podzespoły, złożyć. A jeszcze guma na opony, a tworzywa sztuczne, a opracowanie technologii?
                                             
Już mamy parę ładnych litrów benzyny na kg mięsa. Jadziem dalej - pomieszczenia do hodowli zwierząt - też trzeba zbudować, materiały do budowy tychże - wyprodukować. I tym razem ilości energii są gigantyczne. Doglądanie tych pomieszczeń, energia niezbędna do chociażby oświetlania czy zasilania automatycznych karmników.
Co mamy dalej? Ah, odchody zwierząt + odpadki po uboju. Utylizacja tego świństwa zabiera naprawdę duuuużo. Ktoś zgadnie, ile kosztuje wybudowanie oczyszczalni ścieków?

Pozostaje tylko jedno - energia, jaką zużywają chłodnie. Oczywiście również ta, jaką zużyliśmy do wybudowania tychże chłodni (i do wyprodukowania elementów, z których je wybudowaliśmy)

Cóż można dodać? Wszystkie te zagadnienia łączą się w jedno, jakim jest ekologia i ochrona środowiska

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kukurydza (Zea mays)

Kukurydza pochodzi z Meksyku i należy do rodziny traw.


Rozróżniamy trzy gatunki kukurydzy:

Kukurydzę zwykłą która służy do produkcji mąki i kaszy.
Kukurydza cukrową która można jeść surową , mrożoną oraz konserwowaną, a także kukurydzę pękającą.

Kukurydza ma duża wartość odżywczą. Charakteryzuje się dużą wartością odżywczą. Kukurydza zawiera dużo węglowodanów, prowitaminę A, witaminę E.

Zawiera także spore ilości potasu, magnezu i fosforu oraz niewielkie ilości białka.

Kukurydzę dodajemy do sałatek, farszó , z mąki kukurydzianej przyrządza się mamałyg , placki i budynie. Mąka kukurydziana ze względu na niska zawartość glutenu nie nadaje sie do wypieków. Skrobią kukurydzianą można zagęszczać zupy oraz sosy.

Przepis na Sałatkę z kukurydzą, czerwoną fasolą i czosnkiem

Składniki:

- puszka kukurydzy,
-puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka
-pomidor
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Obrany czosnek,posiekać bardzo drobno,dodać kukurydzę, fasolę, pokrojona papryke, pomidora,wymieszać wszystko z majonezem. Posypać obwicie natka pietruszki. Podawać z pieczywem.

Smacznego:)                                                                                                                                                                                                                                                           

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Witarianizm i Frutarianizm

Witarianizm i Frutarianizm

Witarianizm

Witarianizm jest dietą która polega głównie na jedzeniu tylko świeżych warzyw i owoców.
Witarianie nie jedzą w ogóle potraw gotowanych oraz wszelkich napojów (herbata , kawa , soki , napoje)
Zastępują je świeżą najlepiej źródlaną wodą.

Frutarianizm

Frutarianizm (inaczej frutarianizm , fruktorianizm)

Frutarianizm zaliczamy do najbardziej zaostrzonej formy wegetarianizmu.
Frutarianie nie jedzą nie tylko mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego , ale
także owoców , warzyw które musieliby sami zerwać.
jedzą owoce które spadną same z drzewa.

Dlaczego mleko i jego przetwory nie służą zdrowiu?
szczegóły : zobacz tutaj                                                                                                                                                                                                                

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowa Soja

Soja jest rośliną jednoroczną i nalezy do rodziny bobowatych. Soja pochodzi z południowo-wschodniej części Azji. Największym na świecie producentem soi jest USA , skąd pochodzi ponad 50 % światowej produkcji...

Największym na świecie producentem soi jest USA , skąd pochodzi ponad 50 % światowej produkcji. Soje produkuje sie także w Brazyli , Argentynie , Chinach oraz Indiach.

Soja ma bardzo duże walory odżywcze. Zawiera lekkostrawne białko, duża zawartość wapnia, potasu i magnezu. Produkty z soi pomagaja obniżyć poziom cholesterolu, pomagają zmniejszyć dolegliwości PMS i są mało kaloryczne.

Soja jest bardzo wartościowym pokarmem, podstawowym produktem diety wegetariańskiej oraz wegańskiej.

Z nasion soi robi się: kotlety, parówki, mleko, ser, śmietanę, majonez, mąkę, olej, kawę, orzeszki, czyli wszystko. Proteina sojowa jest dobrym dodatkiem do zup i sosów.

A teraz prosta i pyszna potrawa z tofu (sera sojowego):

Tofu w panierce:

Składniki :

400 g tofu, 1 jajko, mąka ziemniaczana do panierowania, 4 utarte ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru, 2 dymki

sos: 4 łyżki pasty z fermentowanej soi, kilka łyżek wytrawnego sherry, 1 łyżeczka oliwy z oliwek pasty chilli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Tofu odciśnij z nadmiaru wody, potem owiń ręcznikiem między dwoma talerzami zostaw przyciśnięte na około 20-25 minut. Następnię pokrój tofu w gruba kostkę , panieruj w mące ziemniaczanej i roztrzepanym wcześniej jajku. Usmaż z obu stron na gorcej oliwie, osusz na papierze kuchennym.

Wymieszaj dokladnie składniki sosu. Dymkę pokroj w małe paseczki. Zeszklij na patelni czosnek, dymke oraz imbir, dodaj tofu. Zalej wszystko sosem. Duś na małym ogniu, aż sos wniknie w tofu i odparuje.

Podawaj z ryżem.

Smacznego! :)                                                                                                                                                                                                                              

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kasza gryczana

Kaszę gryczana wytwarza sie z gryki. Kasza gryczana zawiera bardzo duzo białka , tłuszczu oraz składnikow mineralnych... Białka kaszy gryczanej są cenniejsze od białek zbóż wartościowo i strawnością są zbliżone do białek roślin strączkowych.

Kasza gryczana zawiera witamin B1 PP oraz wapń, żelazo, fosfor, potas i miedź

Kasza gryczana jest produktem cenionym od wieków w kuchni polskiej. Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, pieczeni i sosów.

Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki. Posiada niepowtarzalny i wyrazisty smak

Właściwości lecznicze

Medycyna ludowa wykorzystuje kasze gryczana jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączki.

Odwar z kaszy podawano przy biegunkach.

A o to propozycja potrawy z kaszą gryczaną:

Kotlety mielone z soi z kaszą gryczaną:

Składniki:


Paczka kostki sojowej;
2 łyżki oliwy z oliwek;
1 cebula;
1 czerstwa bułka;
majeranek, oregano, bazylia;
sól, pieprz;
tarta bułka.

Sposób przygotowania:

Kostkę sojowa namoczyć w gorącej wodzie, po 15 minutach odsączyć, zemleć. Bułkę namoczyć i odcisnąć Cebule obrać i bardzo drobno posiekać

Połączyć, soję, cebulę i bułkę. 

Dobrze wyrobić, połączone składniki, doprawić solą, pieprzem i dodać majeranek. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwię na brązowo-złoty kolor.

Kotlety podawać z ugotowana na sypko kaszą gryczana, sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym.

Smacznego! :)                                                                                                                                                                                                                                                                

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.