Rozróżniamy trzy gatunki kukurydzy:
Kukurydzę zwykłą która służy do produkcji mąki i kaszy.
Kukurydza cukrową która można jeść surową , mrożoną oraz konserwowaną, a także kukurydzę pękającą.
Kukurydza ma duża wartość odżywczą. Charakteryzuje się dużą wartością odżywczą. Kukurydza zawiera dużo węglowodanów, prowitaminę A, witaminę E.
Zawiera także spore ilości potasu, magnezu i fosforu oraz niewielkie ilości białka.
Kukurydzę dodajemy do sałatek, farszó , z mąki kukurydzianej przyrządza się mamałyg , placki i budynie. Mąka kukurydziana ze względu na niska zawartość glutenu nie nadaje sie do wypieków. Skrobią kukurydzianą można zagęszczać zupy oraz sosy.
Przepis na Sałatkę z kukurydzą, czerwoną fasolą i czosnkiem
Składniki:
- puszka kukurydzy,
-puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka
-pomidor
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Obrany czosnek,posiekać bardzo drobno,dodać kukurydzę, fasolę, pokrojona papryke, pomidora,wymieszać wszystko z majonezem. Posypać obwicie natka pietruszki. Podawać z pieczywem.
Smacznego:)
Wypróbowane przepisy kulinarne. Ciekawe i smaczne potrawy. Zdjęcia potraw. Zdrowe odżywianie, zdrowa dieta, zdrowe jedzenie.
poniedziałek, 30 sierpnia 2021
Kukurydza (Zea mays)
Kukurydza pochodzi z Meksyku i należy do rodziny traw.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz