Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Kukurydza (Zea mays)

Kukurydza pochodzi z Meksyku i należy do rodziny traw.


Rozróżniamy trzy gatunki kukurydzy:

Kukurydzę zwykłą która służy do produkcji mąki i kaszy.
Kukurydza cukrową która można jeść surową , mrożoną oraz konserwowaną, a także kukurydzę pękającą.

Kukurydza ma duża wartość odżywczą. Charakteryzuje się dużą wartością odżywczą. Kukurydza zawiera dużo węglowodanów, prowitaminę A, witaminę E.

Zawiera także spore ilości potasu, magnezu i fosforu oraz niewielkie ilości białka.

Kukurydzę dodajemy do sałatek, farszó , z mąki kukurydzianej przyrządza się mamałyg , placki i budynie. Mąka kukurydziana ze względu na niska zawartość glutenu nie nadaje sie do wypieków. Skrobią kukurydzianą można zagęszczać zupy oraz sosy.

Przepis na Sałatkę z kukurydzą, czerwoną fasolą i czosnkiem

Składniki:

- puszka kukurydzy,
-puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka
-pomidor
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Obrany czosnek,posiekać bardzo drobno,dodać kukurydzę, fasolę, pokrojona papryke, pomidora,wymieszać wszystko z majonezem. Posypać obwicie natka pietruszki. Podawać z pieczywem.

Smacznego:)                                                                                                                                                                                                                                                           

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz