Liść laurowy - Liść laurowy dodaje smaku potrawom, które wymagają dłuższego gotowania, takim jak: - wywary -zupy -gulasz
p>Liść laurowy dodaje się także do marynat, nadaje niepowtarzalny smak i aromat potrawom z grilla, używa się go także do dekoracji potraw.
Bouquet Garni - to zestaw ziół który przeważnie składa się z następujących ziół:
- pietruszka
- tymianek
- liść laurowy
- rozmaryn
- majeranek
Zestaw takich ziół można kupić w saszetkach podobnych do torebek herbaty, ale można też świeże zioła związać nicią przed dodaniem do potrawy i wyjąć pod koniec gotowania.
Bazylia - Bazylia jest podstawowym ziołem kuchni śródziemnomorskiej. Popularna szczególnie w kuchni włoskiej. Bazylia nadaje wspaniały smak i aromat warzywom, szczególnie:
- pomidorom
- bakłażanom
- kabaczkowi
oraz serom.
Dodając bazylie do oliwy z oliwek uzyskamy doskonała przyprawę.
Koper - Koper jest bardzo popularny w kuchni regionu śródziemnomorskiego. Lubią go szczególnie Grecy i Turcy. Przyprawia się nim potrawy z kurczaka, ryb, ryżu i potrawy duszone.
Mięta - Mięta należy do najstarszych i najpopularniejszych ziół. Grecy kroją miętę i dodają ją do duszonych warzyw i potraw z ryb. Turcy przyprawiają miętą potrawy na bazie jogurtu oraz herbatę i zimne napoje.
Rozmaryn - Rozmaryn jest dość powszechny na całym obszarze śródziemnomorskim. Nadaje oryginalny smak potrawom mięsnym.
Szałwia - Szałwia pochodzi z północnej części regionu śródziemnomorskiego. W niewielkiej ilości dodaje się ją do mięs i dziczyzny. Nadaje też ciekawy smak wątróbce.
Estragon - Estragon szczególnie cenią Francuzi w swojej kuchni. Dodają go w sporej ilości do potraw z jaj, kurcząt, łososia i pstrąga. Estragon nadaje bardzo ciekawy smak majonezom i sosom na bazie majonezu.
Kolendra- Popularna na wschodzie regionu śródziemnomorskiego. przyprawia się nią pod koniec gotowania zupy, gulasze, sosy, sałatki i dania na bazie jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz