Aby ją otrzymać młode kłącza parzy się wrzątkiem, a następnie suszy na słońcu. Później usuwa się z nich skórkę, a resztę mieli się na drobny proszek. Na wschodzie kurkuma jest popularną przyprawą do fasoli czy soczewicy. Na zachodzie stosuje się ją do potraw z drobiu, wątróbki, krabów, omletów, serów, sałatek, a także do ryżu, który zdecydowanie lepiej wtedy smakuje. Ponadto kurkuma wchodzi w skład popularnej przyprawy Curry, sosu Worchester i wielu gatunków musztardy.
Smaczna i zdrowa kurkuma zdobyła tez uznanie jako środek rozkurczowy i bakteriobójczy. Współcześnie prowadzone badania wykazały, że związki zawarte w kłączu kurkumy długiej działają leczniczo w przypadku reumatyzmu, chorób serca i wątroby. Pomagają w walce z otyłością, obniżają poziom cholesterolu, a czasami hamują nawet rozwój komórek nowotworowych. Dlatego ten gatunek kurkumy wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, jako lek żółciopędny czy działający osłonowo na wątrobę.
Dziko rosnąca kurkuma dochodzi wysokością do 70 cm. W okresie suszy rośliny zamierają i wchodzą w stan spoczynku. Gdy spadną pierwsze deszcze z podziemnych kłączy ponownie wyrastają liście.
W polskich kwiaciarniach można czasami kupić kurkumę doniczkową w pięknym, liliowym kolorze lub nawet białym. Delikatne kwiaty przypominają nieco egzotyczne szyszki o szerokiej łusce i są niezwykle dekoracyjne.Kogo możemy obdarować tak oryginalnym kwiatem zarówno w doniczce jak i w bukiecie? Kurkuma jest idealnym prezentem dla osób nietuzinkowych, o artystycznej duszy, ceniących wszystko co niezwykłe i nietypowe, lubiących wyróżniać się w tłumie. Słowem dla osób ceniących oryginalność.
Aby roślina ponownie zakwitła należy jesienią przestać ją podlewać. Po zaschnięciu liści kłącze musi przejść 3 mies. okres spoczynku w temperaturze ok. 14 ° C. W lutym lub w marcu sadzimy kłącze dość płytko do doniczki wypełnionej lekką, żyzną ziemią. Ważne jest ,żeby pamiętać o warstwie drenażu na dnie naczynia. Następnie przenosimy roślinę do temperatury 24 ° C i umiarkowanie, ale regularnie podlewamy. Gdy pojawią się nowe liście stawiamy ją w słonecznym miejscu i co 2 tygodnie zasilamy ją nawozami wieloskładnikowymi. Zwykle po 3 mies. kurkuma ponownie zakwita i jest przepiękną , żywą ozdobą naszego domu.
Wypróbowane przepisy kulinarne. Ciekawe i smaczne potrawy. Zdjęcia potraw. Zdrowe odżywianie, zdrowa dieta, zdrowe jedzenie.
wtorek, 31 sierpnia 2021
Kurkuma - kwiat i przyprawa
Ten niezwykły, egzotyczny kwiat ma ponad 70 gat. Rośnie dziko w wilgotnych lasach i na trawiastych wzgórzach Indii, Półwyspu Malajskiego i Australii. Z młodych kłączy kurkumy otrzymuje się przyprawę o tej samej nazwie, od wieków znaną w kuchni Azji.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz