Ma bardzo niska wartość kaloryczną , jest jednak dość bogata w witaminy : C , witaminy z grupy B (B1, B2, PP), organiczne związki siarki i soli mineralnych (przede wszystkim związki wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku).
Cebule można spożywać na surowo , w wszelkiego rodzaju sałatkach. Jest też niezastąpionym dodatkiem do potraw.
Właściwości lecznicze cebuli:
Cebule wykorzystuje sie w leczeniu zakażen dróg oddechowych (doskonały syrop na kaszel) i na ropne zmiany
skóry. Cebula dzieki dużej zawartości cynku ma korzystne działanie na odporność komórkową.
Syrop na klaszel z cebuli:
Syrop wykrztuśny można zrobić w domu z cebuli
2-3 duże cebule posiekaj dodaj 4-5 łyżek miodu i odstaw w ciepłe miejsce na kilka
godzin , az cebula puści sok. Pij wytworzony płyn kilkakrotnie w ciągu dnia po łyżeczce.
Wypróbowane przepisy kulinarne. Ciekawe i smaczne potrawy. Zdjęcia potraw. Zdrowe odżywianie, zdrowa dieta, zdrowe jedzenie.
poniedziałek, 30 sierpnia 2021
Cebula jadalna (Allium cepa)
Cebula pochodzi z Azji Środkowej gdzie rośnie dziko. Do Europy została sproadzona w średniowieczu...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz