Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 18 grudnia 2020

Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszarki do owoców

Suszenie żywności było popularną metodą już w czasach prehistorycznych, kiedy to suszenie składników na słońcu skutecznie zapewniało rodzinom przetrwanie zimy. Dzisiaj na szczęście jedzenia mamy pod dostatkiem, a i metod konserwacji żywności nam przybyło. Warto jednak odejść na moment od popularnego pieczenia, niezdrowego smażenia i nudnego gotowania i zainteresować się ponadczasową metodą suszenia żywności, która, pamiętajmy, nie jest zarezerwowana wyłącznie dla grzybiarzy. Na co jednak zwrócić uwagę przy zakupie suszarki?    

Każda suszarka składa się z sit, których liczba zależy od modelu i producenta, oraz z zespołu wentylacyjno-grzewczego, najczęściej umiejscowionego w podstawie urządzenia. W skład takiego zespołu wchodzi grzałka, która ogrzewa powietrze, wentylator, który spycha je w dół, doprowadzając w ten sposób do obiegu ciepłego powietrza wokół wszystkich tac, dzięki czemu wszystkie sita otrzymują względnie stałą temperaturę.

To właśnie na nią - temperaturę - powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy zakupie suszarki, gdyż za wysoka doprowadzi do przesuszenia zewnętrznych powierzchni składników, zabijając przy tym wiele cennych substancji odżywczych, zamykając jednak dopływ ciepłego powietrza do wnętrza owocu lub innej suszonej żywności. Przy niższej temperaturze możemy być pewni, że proces suszenia nie odbierze składnikom ani wyjątkowego smaku, ani wartościowych składników, samo suszenie potrwa jednak nieco dłużej.

Odpowiednią temperaturę urządzenia zapewni nam kilka czynników, pierwszym z nich jest właściwa moc maszyny. Moce oferowane w sklepach urządzeń wahają się między 100 a nawet 700 W, przy czym optymalnym wyborem będzie 250-400 W. Zachowanie rozsądku pozwoli nam na utrzymanie względnej współpracy między odpowiednią temperaturą a czasem pracy urządzenia. Zauważmy, że niektórzy producenci umożliwiają użytkownikom suszarkę regulację mocy, pozwalając w ten sposób na wybór odpowiedniej temperatury dla danej żywności.

Rzeczą, o której również należy pamiętać, jest pojemność suszarki do owoców i grzybów. Warto przemyśleć to, jak często i w jak dużych ilościach planujemy żywność suszyć. Najlepiej zdecydować się na rozsądną ilość tac (ok. 5), co pozwoli na równomierne rozłożenie odpowiedniej temperatury w całym urządzeniu. Niektórzy producenci oferują dołożenie nawet 30 tac, nie zapominajmy jednak, że razem z pojemnością powinna rosnąć także moc urządzenia - inaczej nie będziemy w stanie właściwie osuszyć żywności.

Choć mogłoby nam się wydawać, że nowoczesne technologie pozwolą na ususzenie owoców w kilka minut, musimy uzbroić się w cierpliwość, gdyż średni czas pracy suszarki trwa kilka, nawet kilkanaście godzin. Przykładowe jabłka, pokrojone na kawałki, mogą się suszyć od 5 do nawet 15 godzin, co zależy nie tylko od mocy urządzenia, ale także od ilości wody zawartej w owocach i wielkości kawałków. Na szczęście zdecydowana większość suszarek jest energooszczędna, dzięki czemu za takie suszenie zapłacimy co najwyżej kilka złotych.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Podstawowy podział białek

Możemy tutaj wyróżnić białka proste oraz białka złożone. Do białek prostych możemy zaliczyć albuminy, gluteliny, globuliny, protaminy, skleroproteiny, protaminy i histony. Jeśli chodzi o białka złożone, to możemy tutaj wskazać na nukleoproteidy, fosfoproteidy, lipoproteidy, chromoproteidy, glikoproteidy oraz metaloproteidy.

Białko i jego rodzaje

Każdy z tych rodzajów białek posiada określone właściwości fizyczne, każdy z nich znajduje się w określonych pokarmach, każdy z tych rodzajów białek odpowiada za nieco inne funkcje. Przykładowo możemy tutaj wskazać na albuminy, które są białkami rozpuszczalnymi w wodzie, obecnymi w jajach, w mleku, w ludzkiej krwi, w limfie, w nasionach roślin strączkowych, jak również w niektórych zbożach i w mięśniach kręgowców. Znając, więc konkretne działanie danego rodzaju białka i jednocześnie też posiadając wiedzę na temat tego, w jakich produktach się znajduje, możemy poczynić pewne kroki, aby zapewnić sobie odpowiednią podaż określonego rodzaju białka. Ten składnik pokarmowy, jakim jest białko można poddać bardzo różnym podziałom, aczkolwiek ten podstawowy na pewno jest również jednym z najważniejszych, najbardziej istotnych dla zachowania naszego zdrowia.

Podział

Można powiedzieć, że nie jest nam potrzebna wiedza na temat podziału białek, nie musimy znać nazw poszczególnych rodzajów białek, ale na pewno powinniśmy zadbać o to, aby białko powinno być obecne w diecie każdego z nas. Jest ono niezbędne dla podtrzymania różnych funkcji naszego organizmu, a jego niedobór jest związany z bardzo różnymi skutkami ubocznymi, z różnymi dolegliwościami, w tym również z tymi zagrażającymi naszemu zdrowiu. Powinniśmy także mieć świadomość tego, iż w naszej codziennej diecie powinno bezwzględnie znaleźć się białko pochodzenia zwierzęcego, pełnowartościowe białko zawierające aminokwasy egzogenne.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ksylitol i stewia

 Dzieci i dorośli spożywają coraz więcej cukru. Zarówno świadomie jak i nie świadomie, ponieważ trudno znaleźć naturalne produkty bez dodatków cukru, producenci dodają go coraz więcej do żywności ukrywając go pod różnymi nazwami na etykietach, które nie dla każdego mogą być zrozumiałe. Istnieje na rynku coraz więcej produktów zastępujących zwykły biały cukier, który się określa mianem „białej trucizny”. Inne substancje słodzące działają dużo lepiej na nasz organizm. Najpopularniejszymi zamiennikami cukru  jest stewia i ksylitol, które są po prostu zdrowsze.

Nie każdy jest w stanie całkowicie zrezygnować ze słodyczy, a tym bardziej ze słodzenia herbaty lub kawy. Jeśli właśnie Ty do nich należysz to zastanów się nad zmiana tej substancji na zdrowy zamiennik, który poprawi Twoje zdrowie i samopoczucie.

Stewia – jest ok. 300 razy słodsza od cukru i nie ma kalorii. Określana mianem zioła słodowego lub miodowego. Za smak odpowiadają glikozydy stewiowe występujące w liściach i łodygach stwii. Nie powoduje próchnicy ani nie jest kaloryczna chociaż jedna jej łyżeczka odpowiada szklance cukru. Nadaje się do gotowania i pieczenia jako dodatek do ciast. Stewia dostarcza również białka i składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, witaminy z grupy B i C, beta karoten). Najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością czy w dziale zdrowej żywności w marketach dostępna jest stewia w formie słodziku jak malutkie pastylki, jednak najlepsze wartości odżywcze ma stewia nieprzetworzona w postaci liści.

Ksylitol – zwany alkoholem cukrowym uzyskiwanym z drzewa brzozy. Nie fermentuje się w przewodzie pokarmowym w przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych (glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza). Podobny jest do cukry pod względem smaku i wyglądu. Spożywanie ksylitolu zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi, ponieważ jest powoli trawiony przy małym udziale insuliny.

A Wy używacie takich zdrowych zamienników cukru jak stewia lub ksylitol?Na pewno warto zaopatrzyć się w takie produkty, które są nie tylko smaczne i korzystnie wpływają na nasz organizm, ale też można je wykorzystać w różnych potrawach i wypiekach.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ksylitol – właściwości cukru brzozowego

Ksylitol, czyli cukier brązowy jest coraz bardziej popularny i wybierany przez osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia. Jest to świetna opcja jako zamiennik tradycyjnego cukru, który negatywnie wpływa na organizm. Oto wpływ zwykłego cukru na nasz organizm: w nadmiernie stosowany jest powodem wielu poważnych chorób i dolegliwości takich jak nadwaga, otyłość czy cukrzyca. Biały cukier prowadzi do niedoborów witamin i mikroelementów w naszym organizmie. Zwiększa ryzyko miażdżycy czy zawału serca przez doprowadzenie do złej pracy układu krążenia. Pogarszają koncentrację, pamięć i osłabiają układ immunologiczny, który odpowiada za walkę z infekcjami. U dzieci bardzo szkodzi zębom i prowadzi do próchnicy.

Ksylitol przypomina tradycyjny cukier pod względem smaku i wyglądu, ale na tym kończą się ich wspólne cechy. Głownie jest przeznaczony dla diabetyków, osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów, osób chorych na grzybicę oraz osteoporozę. Ma bardzo korzystny wpływ na układ pokarmowy. Oto właściwości ksylitolu:

  • Działa łagodząco na dolegliwości żołądkowe,
  • Tworzy środowisko zasadowe w organizmie,
  • Działa na mikroflorę przewodu pokarmowego (chroni mikroflorę),
  • Zapobiega działaniu drożdżaków i pleśni,
  • Zalecany przy zgadze (łagodzi i leczy te dolegliwości),
  • Działa bakteriobójczo,
  • Poprawia odporność organizmu,
  • Ma działanie przeciwpróchnicze,
  • Likwiduje zapalenie dziąseł,
  • Jest dobrym źródłem energii,
  • Zwiększa przyswajanie wapnia w organizmie,
  • Pomaga w leczeniu osteoporozy,
  • Wspomaga ogólna odporność organizmu.

Ksylitol także naturalnie wytwarza się w organizmie człowieka w ilości ok. 15 gramów dziennie w procesie trawienia, ale a to dość małe ilości. Doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do ciast deserów, dżemów, sosów i innych potraw cukierniczych i nie tylko. Zastępuje słodzik do napojów kawy, herbaty i kompotów. Tak naprawdę można go zastąpić wszędzie tam, gdzie do tej pory wykorzystywaliśmy zwykły cukier. Potwierdzono, że ksylitom jest najlepszym, zdrowym zamiennikiem cukru. Jest całkowicie bezpieczny i zdrowy dla naszego organizmu. powinniśmy go spożywać w odpowiednij ilościach.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe jest coraz częściej spotykane na pułkach ze zdrową żywnością i w sklepach z odżywkami dla sportowców. Mogłoby się wydawać, że jest to przysmak tylko dla dzieci ale uwielbiają je również osoby dbające o figurę i sportowcy. Dlaczego jest takie zdrowe i popularne wśród sportowców? Na początek kilka właściwości orzechów, które są głównym składnikiem tego magicznego kremu:

Są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się nadmiernej tkanki tłuszczowej w organizmie,

  • Zawierają cenny dla organizmu kwas alfa-linolowy,
  • Obniżają cholesterol we krwi,
  • Spożywana umiarkowana ilość jest bardzo dobra w diecie, ponieważ powodują uczucie sytości,
  • Mają właściwości przeciwzakrzepowe i pomagają w profilaktyce miażdżycy,
  • Zawierają witaminę E (witamina młodości),
  • Poprawiają prace układu nerwowego,
  • Orzechy są doskonałe na pamięć i poprawiają koncentrację,
  • Zawierają dużą ilość cynku,
  • Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
  • Jest silnym antyoksydantem dzięki zawartości selenu,
  • Są źródłem: białka, błonnika, witaminy z grupy B, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, sodu.

Masło orzechowe ma bardzo wiele zastosowań. Możesz je wykorzystać jako dodatek do kanapek, naleśników, gofrów, a także do dań i przekąsek słodkich i wytrawnych. Jeśli lubisz sałatki to może świetnie posłużyć jako chrupiący sos. Do owsianki dodaj łyżeczkę masła orzechowego i zobacz jaki oryginalny smak uzyskasz. Nadaje się również jako wspaniały dodatek do owoców. Wybierając masło zwróćmy uwagę na to, aby zawierały jak najmniejszą ilość soli.

Badania wykazały, że spożywanie odpowiedniej ilości masła orzechowego jako zamiennik za inne niezdrowe przekąski wpływa pozytywnie na odchudzanie i przyśpiesza spalanie nadmiernej tkanki tłuszczowej. Zawiera witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, poprawiają nasz wygląd, a co najważniejsze masło orzechowe jest pyszną przekąską, która zastępuje niezdrowe słodycze czy chipsy. Jest to smak dzieciństwa na który możemy sobie pozwolić, oczywiście w odpowiednich ilościach.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.