Suszenie jako jedna z form przetwarzania
Suszenie warzyw i owoców to nic innego jak tylko usuwanie z nich nadmiaru niepożądanej wody, nawet do 90%, przy jednoczesnym zachowaniu bardzo dużej ilości składników odżywczych. Podczas tego procesu, co niezwykle ważne, nie ulegną rozpadowi takie cenne związki mineralne jak magnez, potas czy też żelazo, ani błonnik, a nawet znaczna większość witamin, między innymi z grup A, B i E.
Suszone warzywa i owoce nie zawierają jednak witaminy C, która jest bardzo nietrwała i szybko ulega rozkładowi zarówno podczas dehydratacji, jak i gotowania czy nawet długiego przechowywania w stanie surowym.
Prawidłowo wykonane suszenie prowadzi do otrzymania produktu w pełni wartościowego, a przede wszystkim niezwykle smacznego i bardzo pożywnego. W ten prosty sposób uzyskujemy naturalny susz do zupy, kompotu czy jako słodką przekąskę między głównymi posiłkami, albo dodatek do wielu dań tradycyjnej kuchni staropolskiej, która wykorzystują mnóstwo suszonych warzyw.
Co nadaje się do suszenia?
Praktycznie wszystkie warzywa i owoce nadają się do suszenia z wyjątkiem tych, których głównym bogactwem jest witamina C, ze względu na jej ekstremalnie niską trwałość. Zatem nie warto poddawać dehydratacji malin, poziomek czy truskawek chyba, że potraktujemy je jako smaczny i naturalny dodatek do musli czy do herbaty. Nie nadają się również do suszenia owoce i warzywa, które składają się głównie z wody tj. ogórki gdyż w takich przypadkach bardzo trudno uzyskać zadowalającą ilość suszu.
Idealnie do suszenia nadają się natomiast owoce tj. morele, jabłka, gruszki, śliwki, banany, żurawina czy winogrono. Jeśli chodzi o warzywa to idealnym przykładem będą marchew, seler, por, buraki, cebula, pomidory cy korzeń pietruszki.
Jak suszyć?
Aby otrzymać suszone warzywa lub owoce należy je najpierw dokładnie przebrać i oczyścić. Do suszenia należy wybrać tylko takie produkty, które są zdrowe i świeże, a poza tym dojrzałe i pozbawione oznak gnicia.
Do suszenia można zastosować zarówno suszarki elektryczne, piekarniki z termoobiegiem, jak i bardziej naturalne metody takie jak promienie słońca. Jeśli trafimy na ciepły i bardzo słoneczny dzień, odpowiednio rozłożone warzywa lub owoce ususzą się w pełni ekologicznie i zachowają swój niepowtarzalny smak i aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz