Sól znana jest ludzkości od najdawniejszych czasów. Już starożytni ludzie odkryli jej liczne właściwości, szybko zyskała ogromną popularność, stając się w wielu miejscach środkiem płatniczym, między innymi w starożytnym Rzymie. Już bowiem Egipcjanie zauważyli, że solenie ryb i mięs zapobiega ich psuciu, co było szczególnie ważne w gorącym klimacie basenu Morza Śródziemnego. Z tego też właśnie względu sól szybko stała się towarem poszukiwanym i cenionym w wielu regionach świata.
W okresie średniowiecza sól stała się niemalże powszechna, choć nadal nie była artykułem tanim. Szybko wprowadzono podatki od wydobycia soli, stała się bowiem coraz bardziej poszukiwanym towarem, na którym można było dużo i szybko zarobić. W ówczesnej Polsce król wydał specjalny przywilej dwóm podkrakowskim kopalniom soli w Wieliczce i Bochni. Dziś kopalnia w Wieliczce nie wydobywa już soli, jest jednak bardzo atrakcyjnym miejscem dla turystów. Odwiedziny tam są świetną okazją do poznania historii soli i spraw z nią związanych, takich jak wydobywanie soli.
Dziś sól jest wykorzystywana na masową skalę. W kuchni pozwala na bardzo wiele zastosowań. Przede wszystkim stosuje się ją w większości potraw, ma ona bowiem zdolność do wyodrębniania smaków innych składników potrawy. Ponadto sól zapobiega utracie soli mineralnych zawartych w warzywach, dzięki czemu są one po prostu smaczniejsze i zdrowsze zarazem. Nadal używa się soli w roli środka konserwującego żywność, gdyż wysoka zawartość soli ogranicza albo nawet zatrzymuje całkowicie rozwój bakterii obecny w rybach, mięsie i serach.
Sól w naszym kraju wydobywa się już tylko w Bochni, ale poza kopalniami soli kamiennej istnieją jeszcze inne metody pozyskiwania tego surowca. Drugim ze sposobów na otrzymanie soli jest jej uzyskanie z wody morskiej, co praktykowane jest do dnia dzisiejszego. Sól morska uważana jest za znacznie zdrowszą dla ludzkiego organizmu, gdyż zawiera znacznie mniejszą ilość chlorku sodu, ponadto zawiera również liczne mikroelementy, w tym także bardzo cenny jod.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz