Poncz jest to napój alkoholowy najczęściej przygotowywany dla większej liczby osób podawany w wazie szklanej. Przyrządzany przeważnie z herbaty, cukru, przypraw, owoców, soków owocowych oraz alkoholu. Jest prosty w przygotowaniu oraz sporządza się go maksymalnie do 1h. Odpowiedni na specjalne okoliczności, imprezy, wesela. Napój spożywa się w wersji gorącej lub mrożonej.
Poncz jest to napój alkoholowy najczęściej przygotowywany dla większej liczby osób podawany w wazie szklanej. Przyrządzany przeważnie z herbaty, cukru, przypraw, owoców, soków owocowych oraz alkoholu. Jest prosty w przygotowaniu oraz sporządza się go maksymalnie do 1h.
Odpowiedni na specjalne okoliczności, imprezy, wesela. Napój spożywa się w wersji gorącej lub mrożonej.
Przygotuj następujące składniki:
- 1 l lekkiego białego wina,
- 1/8 l araku,
- skórka i sok z 2 cytryn
- skórka i sok z 3 pomarańczy
- 30-40 dkg cukru
Sposób przygotowania ponczu:
Wino zmieszać z arakiem i dodać cukier, wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy, odrzucając pestki do tego dodać otartą z pomarańcz i cytryn skórkę, a następnie wszystko razem ostrożnie zagotować. Podawać gorący w specjalnej wazie ponczowej ( szklanej. Jeśli poncz jest zbyt mocny, należy go rozcieńczyć gorącą wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz